Hoppa till sidans innehåll

Om småbarnspedagogiken i Raseborg

Målsättning för småbarnspedagogiken

Småbarnspedagogiken stöder sig på lagen om småbarnspedagogik.

Småbarnspedagogikens främsta uppgift är dels att ge småbarnspedagogisk service till familjer så att föräldrar kan förvärvsarbeta, dels att stöda föräldrarna i deras fostraruppgift och tillsammans med dem främja en balanserad utveckling av barnets personlighet.

Utgående från det allmänna kulturarvet och i enlighet med barnets ålder och individuella behov ska småbarnspedagogiken även främja barnets fysiska, sociala och emotionella utveckling samt stöda barnets estetiska, intellektuella, etiska och religiösa fostran.

För 1–5 åringar följs  Plan för småbarnspedagogik i Raseborgs stad 2018 medan förskolan följer Läroplan för förskoleundervisningen i Raseborgs stad 2016.

För barnets bästa samarbetar de småbarnspedagogiska enheterna och förskoleenheterna med skolsektorn och med ett rådgivningsteam som består av ambulerande speciallärare, S2-lärare, hälsovårdare, talterapeut, psykolog och vid behov socialarbetare.

Språk

Varje barn under skolåldern har rätt till småbarnspedagogik på sitt modersmål (svenska, finska).

Enspråkiga barn erhåller småbarnspedagogik på sitt modersmål eller kan söka till språkbadsavdelning, där sådan finns. Ett tvåspråkigt barn kan inte erhålla en språkbadsplats p.g.a att språkbadspedagogiken utgår från enspråkighet.

Förskolan sker på barnets blivande skolspråk.

Staden förbehåller sig rätten att omorganisera sin småbarnspedagogik enligt ansökningar och behov.

Mångkulturell småbarnspedagogik

Inom småbarnspedagogiken/förskolan stöder vi barnets inlärning av finska/svenska språket samt stärker barnets kulturella identitet.

Finska/svenska som andra språk (S2)- undervisning är en del av småbarnspedagogiken och förskolan. Undervisningen är metod- och målinriktad.

Personalen inom småbarnspedagogiken kan konsultera språk- och kulturläraren i ärenden som berör mångkulturella frågor. Språk- kulturläraren handleder och deltar i S2 – undervisningen.

Språk- och kulturlärare inom småbarnspedagogik


Pirkko Fagerström
Tfn. 019 289 2491
E-post: pirkko.fagerstrom@raseborg.fi

Heidi Grönroos
Tfn. 019 289 2498
E-post: heidi.gronroos@raseborg.fi

Inskolning

Små barn (under tre år) rekommenderas att tillsammans med sin/sina vårdnadshavare besöka sin nya dagvårdsplats senast en vecka innan småbarnspedagogiken inleds. Denna ”inskolning” kan ske så att vårdnadshavare och barn vistas på barnets nya dagvårdsplats i ca en–två timmars pass åtminstone några gånger innan barnet lämnas ensamt på dagvårdsplatsen. Inskolningen ska utgå från barnets behov av inskolning. Inskolningen sker alltid enligt överenskommelse med personalen.

Om inskolningen sker längre än två timmar per gång eller vårdnadshavarna helt avlägsnar sig från dagvårdsplatsen, anses barnet ha inlett sitt vårdförhållande och därmed debiteras avgift för småbarnspedagogik.

Stöd för växande och lärande

Ett barn som deltar i småbarnspedagogik och/eller förskola har rätt att få ett allmänt, intensifierat eller särskilt stöd. Ett individuellt och målinriktat stöd som ges vid rätt tidpunkt främjar barnets utveckling, lärande och välbefinnande.

Vid anordnandet av stödet utgår man från barnets styrkor samt behov av stöd i samband med lärande, utveckling och välbefinnande. Varje barn har rätt att få stödet i sin egen grupp på ett flexibelt sätt.

Specialläraren inom småbarnspedagogik deltar efter behov i kartläggning, planering och förverkligande av stödet.

Ambulerande speciallärare

Ulla Backman
Tfn. 019 289 2492
ulla.backman@raseborg.fi

Satu Jokinen
Tfn. 019 289 2493
satu.jokinen@raseborg.fi

Heidi Nyström-Leppänen
Tfn. 019 289 2495
heidi.nystrom-leppänen@raseborg.fi

Bettina Wiberg, tjänstledig
Tfn. 019 289 2489
bettina.wiberg@raseborg.fi

Marianna Niiniharju
Tfn. 019 289 2497
marianna.niiniharju@raseborg.fi

Karin Ingberg-Wiberg
Tfn. 019 289 2496
karin.ingberg-wiberg@raseborg.fi

Janina Bussman, tjänstledig
Tfn. 019 289 2499
janina.bussman@raseborg.fi

Christina Landen
Tfn. 019 289 2489
christina.landen@raseborg.fi

Stöd för privat vård

Stöd för privat vård av barn kan ansökas hos Folkpensionsanstalten.

Raseborgs stad utbetalar därtill ett kommuntillägg till stöd för privat vård av barn (stödet betalas direkt till den privata vårdproducenten). Även kommuntillägget ansöks direkt från FPA.

Kommuntilläggets storlek för heldagsvård är  380 euro per månad för barn under 3 år  och 300 euro per månad för barn över 3 år. 

Kommuntillägget utbetalas fortfarande för 11 månader per kalenderår så att juli årligen är den månad, för vilken kommuntillägget inte betalas. Tilläggsuppgifter ger chefen för småbarnspedagogik, tfn.  019 289 2150.

Den privatperson eller annan företagare som mot ersättning vårdar barn är skyldig att  inom två veckor från det vården inletts skriftligen anmäla till kommunens chef för småbarnspedagogik om detta. Kommunen är enligt lag ansvarig för övervakningen av privat vård av barn.   

Senast uppdaterad: 16 januari, 2025