Hoppa till sidans innehåll

Information om ån

Raseborgsån har sina toppar vid Stängselåsen i Karis. Den som löper igenom Snappertunas forntida kulturlandskap från Läppträsket i Karis, via Raseborgs slottsruiner till Landbofjärden. Landbofjärden hör till Barösunds havsområde. Delar av Raseborgsån kallas även Kungsån och Finbyån.

Raseborgs å hör till små rinnande vatten i lerjordar enligt typindelning av finländska ytvatten. Sjöar finns det vid sidan av Läppträsket längs med sidofårorna. De största sidofårorna är Duschbäcken, Grabbackabäcken, Kvarnbäcken (eller Simonsbäcken) och Idbäcken. Åns ekologiska status otillfredsställande. Barösunds havsområde är övergött och dess ekologiska status är exceptionellt dålig. Tidigare har havsområdet varit ett viktigt reproduktionsområde för bl.a. gädda och gös, men fiskbestånden har kollapsat under de senaste decennierna. Även kräftbeståndet som tidigare varit rikligt i ån verkar vara försvunnen.

Med Raseborgsån rinner det årligen upp till 4000 kg fosfor till havsområdet, vilket gör Raseborgsån till en betydande belastare av havsområdet. Ån är 13,5 lång och dess avrinningsområde är 68 km². Sidofårorna hämtar vatten ända från Ingå. Fallhöjden mellan Läppträsket och Landbofjärden är bara 5,3 m. 70 % av belastningen härstammar från jordbruket. Åkrarna vid huvudfåran lider av översvämningar, som spolar marksubstans från åkrarna. Detta försvårar odlingen och göder vattendraget.

Data om åns vattenkvalitet och biologiska drag är bristfällig, vilket försvårar bl.a. genomförandet av vattenvårdsåtgärder. I projektet Raseborgs å uppföljs vattenkvaliteten genomatt ta vattenprover oftare och på flera provställen samt med två automatiska vattenkvalitetsmätare. Därtill mäts åns längd- och bottenprofil i samband med projektets arbetspaket för vattenhushållning. I samband med projektet har vi fått reda på en hel del gällande åns ekologiska förhållanden:

Senast uppdaterad: 22 januari, 2025