Hoppa till sidans innehåll

Främmande arter

Främmande arter

Med en främmande art avses en växt, ett djur eller en annan organism som människan avsiktligt eller oavsiktligt introducerar i ett område utanför artens naturliga utbredningsområde.

För det mesta anpassar sig de främmande arterna dåligt till sin nya miljö, och dör snabbt ut. Ibland klarar de av att etablera sig, och blir en del av den lokala floran eller faunan. En del främmande arter har extra stor framgång, och blir till ett betydande hot för ursprungsarter, ekosystem, odlingsväxter, skogsbruk eller annan näringsverksamhet. De främmande arter som förorsakar uppenbara skador, kallas invasiva arter.

Invasiva arter kan hota ursprungsarterna eftersom de konkurrerar med dem om samma resurser och byten, sprider sjukdomar och parasiter eller korsar sig med ursprungsarterna i naturen.

Raseborgs stad har sedan 2022 en strategi för bekämpning av främmande arter. Strategin är ämnad som stöd för en systematisk och långsiktig bekämpning av skadliga främmande arter, i första hand på fastigheter som ägs eller innehas av Raseborgs stad. I första hand är strategin ämnad för stadens egna verksamheter och fastigheter, men strategin kan även användas av kommuninvånarna.

Raseborgs stads strategi för bekämpning av främmande arter – 2022

Ladda nerVisa

Den nationella Vieraslajit.fi-sidan om främmande arter finns nu också på svenska, med bland annat en uppdaterad sida om mördarsniglar.
Staden samlar inte in observationer av invasiva arter som finns på privat mark, men anmäl dem gärna till det nationella registret på Vieraslajit.fi, så får flera aktörer nytta av dem. Stora förekomster på stadens mark kan anmälas till parken@raseborg.fi, de tas om hand så långt resurserna räcker.

Se även Novias projekt för bekämpning av lupin, jättebalsamin, vresros och spansk skogssnigel i Raseborg: https://www.novia.fi/angsblommor-i-raseborg

Utöver detta hittas de nationella hanteringsplanerna för bekämpning av invasiva arter på jord- och skogsbruksministeriets sidor.

Spansk skogssnigel_info_SV_v.1.2

Ladda nerVisa

Senast uppdaterad: 21 januari, 2025