Hoppa till sidans innehåll

Hållbar vardag

Under rubriken Hållbar vardag får du hjälp och tips för din vardag. Genom hållbara val värnar du om klimatet och miljön och ofta medför dessa också positiva fördelar för din börs, din hälsa och ditt välbefinnande.

Även små handlingar spelar en roll! Testa några förändringar som passar in i din livssituation och berätta om dina egna hållbarhetstips.

Spara energi

Koldioxidavtrycket av och förbrukningen av energi för boende påverkas av byggnadens uppvärmningssätt, tekniska egenskaper och yta (storlek). Energieffektivt boende kräver dock inga större renoveringar – du kan också spara genom  att förändra dina boendevanor!

Boendevanorna har en betydande inverkan på energiförbrukningen. En familj som lever hållbart kan spara 50 procent energi jämfört med en slösaktig familj i ett liknande hem. Vardagliga val inkluderar inomhustemperaturen i hemmet, varmvattenförbrukning, ventilationsinställningar samt apparater och belysning som är påslagna. Kom också ihåg att påverka inom ditt husbolag!

Motivas Hem och boende -sida innehåller också samlad information för hushåll om bland annat förbättringar i fråga om uppvärmning och elförbrukning i hemmen.

Testa och hitta förbättringar som passar ditt boende Hiilihelppi.fi (sv)

Energirenovering i hemmet

Vill du ha mer information om följande:  energieffektivt byggande, val av uppvärmningssätt för den egna fastigheten, eller energiförbrukning hemma?

Motiva erbjuder kostnadsfri energirådgivning för konsumenter. Du kan kontakta rådgivningen per telefon under öppettiderna, via e-post eller skicka ett meddelande via Facebooksidan Asiaa energiasta.

Asiaa energiasta-RÅDGIVNINGSTJÄNSTEN

09 6122 5150 Telefontid mån och fre kl. 9–12.

Asiaa energiasta – Facebook

Skicka e-post kuluttajaneuvonta@motiva.fi

Lär dig mer om byggandes lösningar och kostnader på Energiatehokas koti -sidan (på finska).

Understöd

Ägare till småhus erbjuds statsunderstöd för att ersätta oljeuppvärmningssystemet med andra uppvärmningsformer. Innan du ansöker, bör du nyttja av konsumenternas energirådgivning (ovan). Understödsökan finns på NTM-centralens hemsida här.

Obs. du kan också få understöd för avstående från gasuppvärmning i bostadsbyggnader sedan hösten 2022. Läs exaktare information här.

Lovbehandlingar

Funderar du på att installera solpaneler eller jordvärme i ditt hem eller på din bondgård?

Rådgivningen gällande tillstånd för förnybar energi hjälper dig när du behöver hjälp med myndighetsbehandling i anslutning till energiproduktion (t.ex. miljölov eller bygglov). Förnybar energi omfattar bland annat solenergi, vattenkraft, vindkraft, bioenergi och jordvärme. Rådgivningen hjälper privatpersoner och företag.

Se NTM-centralens hemsida för mer information [här].

Mejla lupaneuvonta@ely-keskus.fi

Ring 0295 020 920 (mån–fre kl. 9–16)

Läs mer om byggprocessen:

Bygg ditt hem i Raseborg

Ladda nerVisa

Rörlighet och trafik

Tarra, jossa teksti Bicycle friendly Raseborg ja kuva pyörästä.

Visste du? Bicycle Friendly -märket kännetecknar företag som kan hjälpa cyklister på vägen.

Olika sätt att röra sig

Hållbar mobilitet kombinerar många olika transportsätt och erbjuder många olika fördelar. Hälsa och välbefinnande förbättras då man rör sig med hjälp av muskelstyrka. Förutom till fots och med cykel, kan kortare sträckor i vardagen snabbt avläggas med elsparkcykel eller elcykel. För långa sträckor finns det flera alternativ för ett mera hållbart val: kollektivtrafik helt eller delvis, samåkning, ett sparsamt körsätt eller något annat drivmedel i bilen.

Klimatpanelens Bilräknare (på finska) hjälper att bedöma personbilens klimatpåverkan och kostnader.

Visit Raseborg hittar du bland annat stadens många cykelrutter och andra tips för motion!

Hitta offentliga laddstationer för elbil: Virta app
Hitta offentliga tankstationer med gas: Gasum

Se aktuell information i staden: Trafik och båtliv – Raseborg

På arbetsplatsen

Pendling är en bra motvikt till påfrestningen av stillasittande arbete och begränsad daglig motion. Genom att uppmuntra arbetstagaren till att röra sig till fots eller på cykel främjar du arbetstagarnas hälsa och uthållighet på jobbet. Som arbetstagare kan du fråga på din arbetsplats om stöd för kollektivtrafik, distansarbete eller anställningsförmåner för motion.

Fyra enkla stegs för mer hållbar rörlighet på arbetsplatsen

  1. Tillhandahåll lämpligt förvaringsutrymme för cyklar samt omklädningsrum för att byta kläder.
  2. Identifiera personalens behov och tillhandahåll lämpliga anställningsförmåner för motion.
  3. Skaffa laddningsplatser för elfordon på parkeringsplatsen.
  4. Kampanjer för samanvändning av bilar och samåkning.

Se

Miljösmart konsumtion

Mycket av den negativa mänskliga påverkan på miljön hänger ihop med tillverkningen av olika produkter och behandlingen av det avfall som uppstår. Miljösmart konsumtion syftar till att minska mängden varor och förlänga livslängden på material.

Cirkulär ekonomi följer avfallshierarkin

Smart konsumtion i vardagen

Genom dessa tips kan du främja cirkulär ekonomi med dina egna val.

Låna, dela och återvinn

Det är inte nödvändigt att äga alla förbrukningsvaror. Krattor och snöskor, sovsäckar för vandring eller en barnvagn för en resa kan lätt cirkuleras mellan grannar och andra boende. En lånecirkel kan grundas för en arbetsplats, ett grannskap, en hobbygrupp eller för Facebook-bekanta. Onödiga men användbara varor kan säljas eller skänkas på loppis.

Kolla också vilka varor man kan låna via bibliotekets tjänster!

Använd tjänster och ge immateriella gåvor

Vad skulle du tycka om att få en restaurangmiddag, spabehandling, cykelservice, hemstädning eller hemkokt sylt i present? En immateriell gåva kan vara att stödja ett lokalt företag eller en egentillverkad tjänst.

Miljötjänsterna i Helsingforsregionen har sammanställt tips på olika gåvor på följande sida (på finska).

Reparera och serva

Lossnade en knapp eller cykelkedjan? Reparationsanvisningar är lätta att hitta till exempel på videotjänsten Youtube. Om din egen kompetens tar slut, kan du fråga efter en tjänsteleverantör via den lokala Facebook-gruppen.

Martha-förbundet ger råd om grundläggande färdigheter i hemmet, såsom textilunderhåll, på denna sida.

Kolla dina inköp

Titta på burken! Det som du köper i din vardag har betydelse. Certifieringar hjälper till att identifiera hållbart producerade produkter och tjänster. Kolla till exempel miljömärket Svanen och MSC-certifieringen för hållbart fiske.  

När du köper närmat stöder du lokal produktion och minskar utsläppen i produktionskedjan. Se Slow food Västnyland för en lista över lokala producenter.

Tips på hur du kan minska matsvinnet finns på sidan Saa syödä! (på finska)

Minska avfallet med sortering

Mycket av det avfall som uppstår hemma är fortfarande användbart som råvara. Till exempel papper, kartong, glas, metall, bioavfall och en del plaster används för vidare produktion.

Det kan vara utmanande att hitta rätt avfallskärl för tomma förpackningar. Lär dig grunderna enkelt på Rinkis sorteringsskola! (sv)

Kolla sorteringsinstruktioner och mottagningsplatser på Rosk’n Roll-webbplats.

Hitta din närmaste återvinningspunkt från den här kartan.

Läs mera

Klimatguiden -sidan ger grundläggande information om orsaker till, effekter av och anpassning till klimatförändringen.

Är du på jakt efter inspiration? I Kestävyysloikka-tjänsten (fi) kan du läsa om goda lösningar eller berätta om något du själv gjort! Tjänsten är kostnadsfri för alla aktörer (kommuner, företag, invånare, organisationer m.m.)

Testa din klimatpåverkan – Klimatdiet (sv/fi/en)

Hitta förbättringar som passar in i din vardag Hiilihelppi.fi (sv)

Senast uppdaterad: 22 januari, 2025