Siirry pääsisältöön

Kestävä arki

Kestävä arki -osiosta löydät apua ja vinkkejä omaan arkeesi. Arjen kestävillä valinnoilla suojelet ilmastoa ja ympäristöä, sekä saat usein positiivisia hyötyjä kukkarolle, terveydelle ja hyvinvoinnille.

Pienilläkin teoilla on merkitystä! Kokeile muutoksia omaan elämäntilanteeseesi sopivasti ja kerro meille oma kestävyyden vinkkisi.

Säästä energiaa

Asumisen hiilijalanjälkeen ja energian kulutukseen vaikuttavat rakennukset lämmitysmuoto, tekniset ominaisuudet ja neliökoko. Energiafiksu asuminen ei kuitenkaan vaadi mittavia remontteja –  myös muutoksilla asumistapaan saat aikaan säästöä!

Asumistavat vaikuttavat energiankulutukseen merkittävästi. Samanlaisessa asunnoissa kestävästi asuva perhe voi säästää 50 prosenttia energiaa verrattuna tuhlailevaan perheeseen. Jokapäiväisiä valintoja ovat esimerkiksi asunnon lämpötila, kulutettu käyttövesi, ilmanvaihdon säädöt, päällä olevat laitteet ja valaistus. Muista myös vaikuttaa taloyhtiössäsi!

Motivan Koti ja asuminen -sivulle on myös koottu tietoa kotitalouksille muun muassa kodin lämmityksen ja sähkönkulutuksen parannuksiin.

Testaa ja löydä itsellesi sopivat asumisen parannukset Hiilihelppi.fi

Energiaremontti kotona

Haluatko lisätietoja esimerkiksi seuraavista asioista: energiatehokas rakentaminen, lämmitystavan valinta omaan kiinteistöön tai energian kulutus kotona?

Motiva tarjoaa maksutonta energianeuvontaa kotitalouksille. Yhteyttä voi ottaa puhelimitse palveluaikoina, sähköpostitse tai lähettämällä viestin Asiaa energiasta – Facebooksivulle.

ASIAA ENERGIASTA -NEUVONTA                                                 

09 6122 5150 Puhelinajat ovat ma ja pe klo 9–12.                

Asiaa energiasta – Facebook                             

Lähetä sähköpostia kuluttajaneuvonta@motiva.fi

Lisää tietoa rakentamisen ratkaisuista ja kustannuksista Energiatehokas koti -sivustolla.

Avustukset

Pientalojen omistajille on tarjolla valtionavustusta öljylämmitysjärjestelmän korvaamiseen muilla lämmitysmuodoilla. Ennen avustuksen hakua kannattaa hyödyntää kuluttajan energianeuvontaa (yllä). Avustushaku löytyy ELY-keskuksen sivuilta täältä.

Huom. saat avustusta myös pientalon kaasulämmityksen vaihtamiseen syksystä 2022 lähtien. Lue tarkemmat tiedot täältä.

Lupakäsittelyt

Pohditko kodin tai maatilan pihaan aurinkopaneeleita tai maalämmön asennusta?

Uusiutuvan energian lupaneuvonta auttaa, kun tarvitset apua energian tuotantoon liittyvien viranomaiskäsittelyjen kanssa (esim. ympäristölupa tai rakennuslupa). Uusiutuvaa energiaa ovat muun muassa aurinkoenergia, vesivoima, tuulivoima, bioenergia ja maalämpö. Neuvonta auttaa yksityishenkilöitä ja yrityksiä.

Katso lisätietoja ELY-keskuksen kotisivuilta [tästä.]

Sähköpostitse: lupaneuvonta@ely-keskus.fi
Puhelinnumerosta: 0295 020 920 (ma–pe klo 9–16)

Lue lisää rakennusprosessista:

Rakenna kotisi Raaseporiin

Ladda nerVisa

Liikkuminen ja liikenne

Tarra, jossa teksti Bicycle friendly Raseborg ja kuva pyörästä.

Tiesitkö? Bicycle Friendly -tunnuksesta tunnistat yritykset, joista löydät pyöräilyn apua matkan päällä.

Eri tapoja liikkua

Kestävä liikkuminen yhdistää monia eri liikkumistapoja ja antaa monia erilaisia hyötyjä. Terveys ja hyvinvointi kohenee kulkiessa lihasvoimin. Jalankulun ja pyöräilyn lisäksi lyhyempiä arkimatkoja voi taittaa nopeasti sähköpotkulaudoilla tai sähköpyörillä. Pitkillä etäisyyksillä kestävämpään valintaan on useita vaihtoehtoja: joukkoliikenne kokonaan tai osassa matkaa, kimppakyydin käyttö, säästeliäs ajotapa tai auton käyttövoiman vaihtaminen.

Ilmastopaneelin Autokalkulaattori auttaa arvioimaan henkilöauton ilmastovaikutukset ja kustannukset.

Visit Raseborgin sivuilta löydät muun muassa kaupungin runsaat pyöräilyreitit ja muita liikkumisen vinkkejä!

Löydä sähköautojen julkiset latauspisteet: Virta-app

Löydä kaasuautojen julkiset tankkauspisteet: Gasum

Katso ajankohtaiset tiedot kaupungissa: Liikenne ja veneily – Raasepori

Työpaikoilla

Työmatkaliikunta toimii hyvänä vastapainona istumatyön ja vähäisen arkiliikunnan rasitukselle. Kannustamalla työntekijää liikkumaan jalan tai pyöräillen, edistät työntekijän terveyttä ja työssä jaksamista. Työntekijänä voit kysyä työpaikaltasi tukea työmatkan kulkuun joukkoliikenteellä, etätyöskentelyyn tai liikkumisen työsuhde-etuihin.

Työpaikkojen neljä helppoa askelta kestävämpään liikkumiseen

  1. Varmista sopivat säilytystilat pyörille sekä pukuhuoneet vaatteiden vaihtamiseen.
  2. Selvitä henkilöstön tarpeet ja tarjoa soveltuvia liikkumisen työsuhde-etuja.
  3. Hanki parkkipaikalle latauspisteet sähkökäyttöisille ajoneuvoille.
  4. Kampanjoi yhteiskäyttöautojen ja kimppakyytien puolesta.

Katso lisää

Ympäristöfiksu kuluttaminen

Suuri osa ihmisten negatiivisista ympäristövaikutuksista liittyy eri tuotteiden valmistukseen ja niistä syntyvien jätteiden käsittelyyn. Ympäristöfiksu kuluttaminen pyrkii vähentämään tavaramääriä ja pidentämään materiaalien käyttöikää.

Kiertotalous seuraa jätehiearkiaa

Fiksu kuluttaminen arjessa

Näillä muutamalla vinkillä voit edistää kiertotaloutta omilla valinnoillasi.

Lainaa, käytä yhteisesti ja kierrätä

Kaikkia käyttötavaroita ei tarvitse omistaa. Haravat ja lumikolat, makuupussit vaellukselle tai lastenvaunut reissuun kiertävät helposti naapureiden ja muiden asukkaiden kesken. Lainausrinkiä voi pystyttää työpaikan, naapuruston, harrastusryhmän tai Facebook-tuttujen kesken. Itselle tarpeettomia ja käyttökelpoisia tavaroita voi myydä tai lahjoittaa kirpputorilla.

Tarkista myös kirjastopalveluista lainattavat tavarat!

Käytä palveluita ja anna aineettomia lahjoja

Miltä tuntuisi ravintolaillallinen, hemmotteluhoito, pyörän huolto, kodin siivous tai itse keitetty hillo lahjana? Aineeton lahja voi olla tukea paikalliselle yritykselle tai itse tehty palvelus.

Helsingin seudun ympäristöpalvelut on koonnut vinkkejä erilaisiin lahjoihin tälle sivulle.

Korjaa ja huolla

Irtosiko nappi vai pyörän kettinki? Korjausohjeita on helppo löytää muun muassa Youtuben videopalvelusta. Mikäli omat taidot tulevat vastaan, voit kysellä palveluntarjoajaa paikallisessa Facebookin Puskaradio-ryhmässä.

Kodin perustaitoja, kuten tekstiilien huoltoa, neuvoo Marttaliitto tällä sivulla.

Tarkista ostoksesi

Katse purkkiin! Jokapäiväisillä ostoksilla on merkitystä. Sertifioinnit auttavat tunnistamaan kestäviä tuotettuja tuotteita ja palveluita. Pidä silmällä esimerkiksi Joutsenmerkkiä sekä MSC-sertifikaattia kestävälle kalastukselle.

Lähiruokaa ostaessa tuet paikallista tuotantoa ja vähennät tuotantoketjun päästöjä. Katso Slow food Länsi-Uudenmaan lista paikallisista tuottajista.

Vinkkejä ruokahävikin ehkäisemiseen löydät sivulta Saa syödä!

Vähennä jätettä lajittelemalla

Suuri osa kotona syntyvästä jätteestä on edelleen hyödyllistä raaka-aineena. Esimerkiksi paperit, pahvit, lasi, metalli, biojäte ja osa muoveista hyödynnetään jatkotuotantoon.

Oikean roska-astian löytäminen tyhjille pakkauksille voi olla haastavaa. Opettele perusteet helposti Ringin lajittelukoulussa!

Tarkista lajitteluohjeet ja vastaanottopaikat Rosk ’n Rollin kotisivuilta.

Löydät lähimmälle kierrätyspisteellesi tämän kartan avulla.


Lue lisää

Ilmasto-opas -sivusto tarjoaa perustietoa ilmastonmuutoksen syistä, vaikutuksista ja sopeutumisesta.

Inspiraatiota etsimässä? Kestävyysloikka-palvelussa voit tutkia hyviä ratkaisuja tai kertoa omasta teostasi! Palvelu on ilmainen kaikille toimijoille (kunnat, yritykset, asukkaat, järjestöt, ym.)

Testaa oma ilmastovaikutuksesi – Ilmastodieetti

Löydä itsellesi sopivat arjen parannukset – Hiilihelppi.fi

Päivitetty: 22 January, 2025