Siirry pääsisältöön

Maanparannusaineet

Maanparannusaineet

Raaseporinjoki-hankkeessa käsitellään valuma-alueen peltoja maanparannusaineilla, joilla on vesistökuormitusta vähentävä vaikutus. Kipsi-, rakennekalkki- ja kuitukäsittelyä tehdään yhteistyössä alueen viljelijöiden kanssa. Syksyllä 2019 käsiteltiin lähes 100 hehtaaria peltomaata kipsillä ja rakennekalkilla. Käsittelyt jatkuvat vuonna 2020.

Kipsi ja rakennekalkki parantavat savimaiden rakennetta ja estävät fosforin huuhtoutumista pelloilta vesistöihin. Maan mururakenne tulee kestävämmäksi, jolloin pelto kestää sadetta liettymättä ja fosforin pintavalunta vähenee. Kipsin on todettu leikkaavan fosfori- ja kiintoainehuuhtoutumia välittömästi jopa 50 %. Kokemukset rakennekalkista ovat saman suuntaiset. Kipsiä on käytetty viime vuosina vesienhoitokeinona mm. Savijoella ja Vantaanjoella ja suunnitelmat sen laajamittaiseen käyttöönottoon Saaristomeren valuma-alueella etenevät. Rakennekalkki sen sijaan on tunnetumpi Ruotsissa, jossa sen käyttöä tuetaan maatalouden ympäristötuella.

Tutustu maanparannusaineisiin yleisesti

Maanparannusaineiden käytön edellytys on, että pellon vesitalous on kunnossa. Kipsiä ei voi käyttää järven valuma-alueella, pohjavesialueella tai happaman sulfaattimaan alueella. Kipsi ja rakennekalkki eivät sovellu luomuviljelyyn. Lisäksi aineen valintaan kannattaa kiinnittää huomiota ja tehdä se lohkon ominaisuuksien perusteella. Raaseporinjoki-hankkeeen pilotissa tarkasteltiin viljavuusanalyysistä erityisesti maalajia, multavuutta, pH:ta, sekä ravinteiden tasoa ja suhteita. Tavoitteena oli valita tasapainoisen viljavuuden suhteen parhaimpia maanparannusaineita tarkasteltavalle lohkolle.

Asiantuntijana pilotissa toimi VILKKU Plus-hankkeen maaperäasiantuntija ja hankevastaava Janne Heikkinen. Maan kemiallisten ominaisuuksien lisäksi aineen valinnassa kannattaa huomioida fysikaaliset tekijät, kuten maan rakenne ja muokkautuvuus.

Maanparannusaineiden vesistö- ja maaperävaikutuksia selvitetään paraikaa useissa hankkeissa. Raaseporinjoki-hankkeessa seurataan mm. vesistövaikutuksia, sekä käsiteltyjen peltolohkojen mikrobiologista toimintaa.

Tutustu kipsiin:

Tutustu rakennekalkkiin:

Tutustu puukuituun:

Maanparannusaineet ovat hyvä ensiapu peltojen vesistökuormituksen vähentämiseksi. Niiden vaikutus kestää arviolta muutaman vuoden. Pitkällä tähtäimellä tarvitaan kuitenkin useita toimenpiteitä peltojen kasvukunnon ja rakenteen parantamiseksi ja ravinnevalumien välttämiseksi. Tällaisia ovat mm. fosforilannoituksen optimointi ja maan P-luvun alentaminen, nurmen viljely, talviaikainen kasvipeitteisyys ja kerääjäkasvien käyttö.

Päivitetty: 22 January, 2025