Siirry pääsisältöön

Tietoa Raaseporinjoesta

Raaseporin kaupungin nimikkojoki saa alkunsa Salpausselän harjulta Karjaalta ja se kulkee Lepinjärveltä Snappertunan ikiaikaisten kulttuurimaisemien läpi Landbofjärdenille ohittaen matkallaan mm. Raaseporin linnanrauniot. Landbofjärden kuuluu Barösundin merialueeseen. Raaseporinjoen osuuksia tunnetaan myös nimillä Kungsån ja Finbyån.

Raaseporinjoki on vesistötyypiltään pieni savimaiden joki. Järviä on latvan Lepinjärven lisäksi joen sivu-uomissa. Sivu-uomista suurimmat ovat Duschbäcken, Grabbackabäcken, Kvarnbäcken (tai Simonsbäcken) sekä Idbäcken. Joen ekologinen tila on välttävä. Barösundin merialue on rehevöitynyt ja ekologinen tila on poikkeuksellisen heikko, suorastaan huono. Aiemmin merialue on ollut mm. tärkeää hauen ja kuhan poikastuotantoaluetta, mutta kalakannat ovat kokeneet romahduksen viime vuosikymmeninä. Myös joen aiemmin runsas rapukanta vaikuttaa kadonneen.

Raaseporinjoen mukana merialueelle kulkeutuu jopa 4000 kiloa fosforia vuosittain ja joki on näin ollen merkittävä merialueen kuormittaja. Joki on pituudeltaan 13,5 km ja sen valuma-alue on 68 km². Joen sivu-uomat tuovat vettä osittain Inkoon puolelta asti. Pudotuskorkeus Lepinjärven ja Landbofjärdenin välillä on vain 5,3 m. Kuormituksesta noin 70 % tulee peltoviljelystä. Pääuoman pellot kärsivät tulvista, jotka vaikeuttavat viljelyä ja vievät pelloilta ravinteita ja maa-ainesta vesistöön.

Tietoa joen vedenlaadusta ja sen eliöstöstä on kertynyt vuosien mittaan harmillisen vähän, mikä vaikeuttaa mm. erilaisten vesienhoitotoimien toteuttamista ja kohdentamista. Raaseporinjoki-hankkeessa seurataan vedenlaatua tihennetyllä näytteenotolla sekä kahdella automaattisella vedenlaatumittarilla. Lisäksi hankkeen vesienhallintatyöpaketissa on mitattu joen pituusprofiili ja pohjanmuoto.

Hankkeen yhteydessä on joen ekologisista olosuhteista saatu selville mm. että

Päivitetty: 22 January, 2025