Enligt avfallslagen (646/2011) är det förbjudet att lämna avfall, maskiner, fordon m.m. i naturen. Det är också förbjudet att föra ris och trädgårdsavfall till allmänna områden såsom skog, parker och andra allmänna platser.
Till avfallsuppsamlingsplatserna, såsom eko- och blandavfallspunkterna, får inget annat föras än den typ av avfall som samlas upp på den platsen. Det är inte tillåtet att lämna avfall utanför behållarna på avfallsuppsamlingsplatserna.
Miljö- och byggnadsnämnden är den övervakande avfallshanteringsmyndigheten i Raseborg. Anmälan om nedskräpade områden kan göras till miljöenheten, tfn 019 289 2367 eller e-postadress: miljo@raseborg.fi.
Återvinning av avfall i markkonstruktioner
Behandling av avfall som sker yrkesmässigt eller i en anläggning kräver miljötillstånd. Undantaget är yrkesmässig användning av avfall i markbyggnad utanför grundvattenområden, om materialet uppfyller kraven i MARA-förordningen (843/2017). Till material som kan återanvändas hör icke-förorenat betongkross, tegelkross och asfaltkross.
Material kan återvinnas till trafikleder, planer, vallar och konstruktionslager i dessa samt geokonstruktioner i industri- och lagerbyggnader. Till trafikleder räknas också skogsbilvägar.
Om mängden är större än 500 ton, ska anmälan om återvinning göras till Nylands NTM-central via Regionförvaltningens e-tjänst (Registrering och anmälning av miljöärenden >> Anmälan om återvinning av avfall i markbyggnad).
Mindre mängder anmäls till stadens miljöenhet med en fritt formulerad anmälan, där det framgår: anmälarens kontaktuppgifter, exakt plats för återanvändningen (karta), material, mängd, ursprung, kvalitetskontrollresultat, konstruktionsritning (skikt-tjocklek). Närmare specifikationer för återanvändningen hittas i miljöskyddsföreskrifternas 12 §.
SIIRTO-registret
De som yrkesmässigt transporterar bygg- och rivningsavfall, farligt avfall, POP-avfall, slam från slamavskiljare och slutna tankar, slam från sand- och fettavskiljningsbrunnar, eller förorenad mark, är skyldiga att göra upp ett transportdokument, som ska göras elektroniskt. Mera info hittas i statliga miljöförvaltningens webbtjänst på miljo.fi.
Senast uppdaterad: 21 januari, 2025