Siirry pääsisältöön

Kiusaamisen vastainen suunnitelma

Kiusaamisen vastainen toiminta Hakarinteen koulussa

Olemme Hakarinteen koulussa sitoutuneet kiusaamisen vastaiseen toimintaan. Puutumme kiusaamiseen sen kaikissa muodoissa eli henkiseen, fyysiseen ja sosiaaliseen kiusaamiseen. Noudatamme koulussamme KiVa Koulu -ohjelmaa eli kiusaamisen vastaista ohjelmaa. KiVa Koulusta löydätte enemmän tietoa sivustolta: http://www.kivakoulu.fi

Kiusaamisen ennaltaehkäisy

Jokainen aikuinen koulussa on sitoutunut puuttumaan kiusaamiseen. Koulupäivän aikana noudatetaan yhteisiä järjestyssääntöjä. Välitunneilla välituntivalvojan tunnistaa KiVa Koulun -liiveistä.

Kiusaamista ennaltaehkäistään opettajien käyttämillä tunne- ja vuorovaikutustaitoja kehittävillä sekä yhteisöllisyyteen kasvattavilla työtavoilla (esimerkiksi Hyvinvoinnin vuosikello). KiVa Koulu -ohjelmaa noudattavat kaikki luokat, mutta erikseen KiVa Koulun -oppitunteja järjestetään vuosiluokille 1, 4 ja 7.

Koulussa järjestetään lukuvuosittain KiVa Koulun -hyvinvointikysely kaikille luokka-asteille kiusaamistapausten seulomiseksi. Yhteistyö kotien kanssa on myös tärkeää ennaltaehkäisyn ja varhaisen puuttumisen kannalta.

Kiusaamisen selvittely

Kiusaamista havaittaessa on jokainen koulun henkilökunnasta velvollinen puuttumaan siihen ja ohjaamaan asian käsittelyn eteenpäin. Huoltajat voivat ottaa kiusaamista epäillessään tai havaitessaan yhteyttä luokanohjaajaan, rehtoriin, kouluterveydenhoitajaan tai kuraattoriin.

Koulussa oppilaaseen kohdistuneesta kiusaamisesta ilmoitetaan luokanohjaajalle ja tarvittaessa rehtorille, kouluterveydenhoitajalle tai kuraattorille. Kiusaamista havainnut koulun henkilökuntaan kuuluva aikuinen selvittää tapahtuneen välittömästi ensin asianosaisten kanssa. Keskustelujen jläkeen tapauksen jatkokäsittely ohjataan kertaluonteisissa tapauksissa luokanohjaajalle. Jatkuvaluonteisissa tapauksissa ja kiusaamisen kriteerien täyttyessä luokanohjaaja siirtää tapauksen KiVa-tiimille. Vakavissa tapauksissa (esim. väkivalta tai kunnianloukkaus) ollaan suoraan yhteydessa poliisiin.

Koulussamme on käytössä KiVa Koulun -lomakkeet, joiden avulla pyritään selvittämään tapahtumien kulku ja asianosaiset. Keskusteluja käydään kiusatun ja kiusaajan kanssa erikseen ja yhdessä. Tilanteeseen pyritään löytämään heti ratkaisu, sovitaan mahdollisista muista toimenpiteistä ja päätetään seuranta-aikataulusta.

Kaikki keskustelut kirjataan lomakkeeseen, jonka KiVa-tiimin opettaja lukee keskustelujen päätteeksi. KiVa-tiimin opettajat viestittävät koteihin oppilaan osallistumisesta keskusteluihin. Tarpeen vaatiessa KiVa-tiimi kutsuu huoltajat keskustelemaan kouluun.

Seurantakeskusteluissa noin kahden viikon kuluttua oppilaat pohtivat keskustelun jälkeistä aikaa. Jos kiusaaminen on loppunut, jäädään edelleen seuraamaan tilannetta ja otetaan asia herkästi uudelleen käsittelyyn. Jos kiusaaminen keskusteluista ja seuranta- tai kurinpitotoimenpiteista huolimatta jatkuu, otetaan oppilashuollon henkilöstöä ja tarvittaessa muita viranomaisia mukaan kiusaamisen käsittelyyn.

Kiusaamisen vastaista suunnitelmaa ja siihen liittyvien asioiden toteutumista valvovat rehtori ja KiVa-tiimi. KiVa-tiimin jäsenet lukuvuonna 2024–2025

Pertti Kontiainen

Aleksi Maunula

Päivitetty 23 December, 2024